Липсата на приоритети ограничава ефекта от усвояването на евросредствата, Атанас Кирчев в Bulgaria on Air

13.07.2016

Държавата няма приоритети в усвояването на еврофондовете, каза в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air консултантът по европроекти Атанас Кирчев.

Правителството одобри текста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия през новия програмен период в сряда (26.03) като основа за водене на преговори с Брюксел.

„Разпределението на средствата показва, че то има много прилики и ще бъде почти същото като през миналия програмен период. Освен това парите за разпределени почти по равно, което е знак за липса на приоритети”, коментира Кирчев.

„Имаме нужда от целенасочена стратегия, в чийто център да бъде подпомагането на икономиката, а такава няма. Тогава щяхме да видим една конкретна насоченост на програмите, докато сега те са разхвърляни във всевъзможни сектори, които нямат нищо общо със стимулиране на икономиката”, посочи той. "Проблемът е, че на европарите се гледа като на основен източник на средства, а не като на спомагателни и те се използват за запълване на всякакви дупки в бюджета", смята експертът.

„Очаквам над 90% от средствата по миналия програмен период да бъдат усвоени, но поради липсата на целенасоченост ефектът няма да бъде толкова голям. За новия период ефективността също не може да бъде гарантирана, при подобна концентрация”, допълни той.


Прочети още на: http://www.bgonair.bg/economy/2014-03-27/lipsata-na-prioriteti-ogranichava-efekta-ot-usvoyavaneto-na-evrosredstvata

НИЕ СМЕ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ

ЗА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Свържете се с нас

0875 195 559