Атанас Кирчев за усвояването на европейските средства в следващия програмен период в Bulgaria on Air

13.07.2016


Крайният етап, в който България трябва да тегли чертата и да видим какво сме получили от Брюксел (за този програмен период - бел. ред), е краят на 2015 г. Следователно, имаме повече от 2 години за да ускорим и подобрим процеса по усвояването на европейските средства за този програмен период“, каза в ефира на Bulgaria On Air консултантът по европроекти Атанас КирчевВсе още не е ясно колко пари ще получи България за следващия програмен период, допълни още той.

„Имам резерви за новата оперативна програма „Наука и образование“, тъй като най-значителни са именно проблемите в образователната система. Качеството на обучението, особено във висшите училища, е изключително ниско. Образованието в университетите е напълно откъснато от нуждите на бизнеса. С новата програма една напълно нереформирана сфера ще получи финансиране, обясни още експертът.

По думите му продължава да липсва ясна стратегия за приоритетите при усвояването на парите от ЕС, което реално забавя по-качественото усвояване. „Нямаме обособени секторни, тематични политики, липсата им означава, че парите се усвояват, без да се следи за ефекта и не се влагат в проекти в дългосрочен план“, коментира експертът.


Прочетeте още на: http://www.bgonair.bg/shows/2013-08-28/atanas-kirchev-imame-oshte-dve-godini-za-da-uskorim-usvoqvaneto-na-parite-ot-es

НИЕ СМЕ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ

ЗА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Свържете се с нас

0875 195 559