Атанас Кирчев и Ивайло Здравков за ползите за България от европейските средства в Bloomberg TV

31.10.2016

Разпределението на европейските средства и през първия, и през настоящия програмни периоди не е достатъчно адекватно. Около 25% са фокусирани върху тежка инфраструктура, което няма пряко отношение с икономическия ръст. Ако бяхме насочили повече средства в иновации, образование, свързано с иновации може би данните за икономическото развитие щяха да са други. Големият фокус върху инфраструктура, особено пътна, е грешка. Това заяви консултантът по европейски програми Атанас Кирчев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

"От няколко години насам през европейските програми се вкарват доста средства, които са единствените свежи пари, които влизат в икономиката", посочи консултантът по европейски програми Ивайло Здравков, допълвайки, че по този начин се развиват българските предприятия и това е положително.

По думите му след 2020 се очаква ново препрограмиране от гледна точка на сектори, начини на финансиране, доколко вкараните средства са били успешни и в кои сектори ще бъдат вкарвани субсидии.

Здравков посочи, че към момента има доста проблеми, свързани с администрирането. "Времето, за което се подготвя една наредба за кандидатстване, е изключително кратко и недостатъчно, за да бъдат обхванати всички проблеми и казуси, въпреки че вече сме минали един предходен програмен период. Това, както и промените в хода на прием на документацията създават изключително напрежение", обясни той.

Вижте целия разговор и повече информация на: http://www.bloombergtv.bg/video/atanas-kirchev-i-ivaylo-zdravkov-za-polzite-za-balgariya-ot-evropeyskite-sredstva

НИЕ СМЕ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ

ЗА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Свържете се с нас

0875 195 559