Асоциация на европейски и национални програми за развитие ще помага да се усвояват по-лесно евросредствата, Атанас Кирчев и Ивайла Илиева в Bulgaria on Air

13.07.2016

Професионална асоциация на европейски и национални програми за развитие ще помага да се усвояват по-лесно и добре евросредствата. Това коментираха експертите по усвояване на евросредства Атанас Кирчев и Ивайла Илиева. По техни думи Асоциацията ще работи с администрацията и ще се стреми всички, които имат интерес към усвояването на средства да попаднат в нея, тоест не само професионални консултанти и експерти, но и целевата група бенефициенти. Да са институционално представени и защитени, допълни Кирчев.

"Забелязваме не достатъчно добра връзка и комуникация, особено по отношение на потенциалните бенефициенти. Повечето асоциации и потенциални партньори до момента реагират при вече възникнал проблем, докато нашата идея е да реагираме превантивно, да установен един работещ механизъм, в който да можем да комуникираме с управляващите органи редовно и да можем да участваме в самото програмиране на програмите." - обясни Илиева.

В момента комуникацията се състои в това по-скоро да се уточняват само макропараметрите, допълни Кирчев. По негови думи реалните проблеми с усвояването и мястото, където то става е на нивото на конкретните грантовите схеми и процедури за безвъзмездна помощ.

"Нашият опит сочи, че участието консултантите в целевите групи бенефициенти, тоест на хората на етапа на програмирането и формиране на схемите за помощ, всъщност до сега нямат достъп до този етап." - подчерта Кирчев. "Чрез Асоциацията държавата ще може да чуе проблемите и на бенефициентите", смята Илиева.


Прочетете още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2014-11-28/asotsiatsiya-na-evropeyski-i-natsionalni-programi-za-razvitie-shte-pomaga-da-se-usvoyavat-po-lesno-evrosredstvata

НИЕ СМЕ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ

ЗА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Свържете се с нас

0875 195 559